Люди навчилися готувати на відкритому вогні щонайменше 780 тисяч років тому. Навіть сьогодні мало хто може протистояти привабливим ароматам та сповненому умамі смаку просякнутого димом ніжного м’яса або соковитих овочів, що просто тануть у роті. Навесні 2025 року в Канзас-Сіті з’явиться новий заклад – перший у світі музей барбекю, що стане уособленням любові американців (і не тільки) до цього методу приготування їжі.
Згідно з офіційним анонсом, це місце стане першим у світі закладом, присвяченим численним аспектам культури барбекю. На площі приблизно 390 м2 гості музею зможуть ознайомитися із цим багатогранним феноменом, прогулюючись двома “стежками” інсталяції. Перша стежка містить детальний та наочний опис того, як рука досвідченого кухаря перетворює базові елементи – м’ясо, спеції, соуси, деревину, вогонь та дим у справжні витвори гастрономічного мистецтва. На другій стежці відвідувачі можуть ознайомитися із історією та культурою барбекю в чотирьох ключових регіонах США: в Кароліні та Техасі, Мемфісі та Канзас-Сіті. Тут люди пізнають, що робить кожен із цих регіонів особливим в контексті барбекю.
Засновниками музею є Джонатан Бендер – автор гастрономічної літератури та суддя конкурсів з барбекю – та Алекс Поуп – шеф-кухар та власник м’ясного цеху. За словами Бендера, барбекю – це суспільне явище, кожним елементом котрого треба ділитися із ближнім. Присвячений йому музей є чудовим інструментом для єднання людей в одному з епіцентрів барбекю-культури. В його стінах щось цікаве для себе знайдуть як дорослі, так і діти, які зможуть побавитися в сухому басейні з кульками, що імітує глечик, повний запеченої квасолі, що є однією з класичних страв в Канзас-Сіті. До того ж гості музею зможуть відвідати тематичну сувенірну крамницю, в асортименті якої знайдеться усе від фартухів, футболок та капелюхів до маринадів та соусів.
Музей барбекю планують відкрити навесні 2025 року в торговельно-розважальному районі міста Crown Center поряд із іншими визначними пам’ятками та популярними закладами, включно із Національним музеєм та меморіалом Першої світової війни, Акваріумом Sea Life, центром атракціонів Legoland Discovery Centre. Поки що з майбутнім виглядом музею можна ознайомитися в мініатюрах, встановлених біля запланованого місця входу.
Сьогодні в Канзас-Сіті налічується понад 100 ресторанів, що спеціалізуються на приготуванні різноманітних страв методом барбекю. Його історія у місті сягає корінням у початок XX століття, коли до Канзас-Сіті з Мемфісу прибув шеф на ім’я Генрі Перрі та почав готувати м’ясо в викладеній цеглою ямі. Перрі називав себе «Барбекю королем», а в асортимент його закладу потрапляло будь-що від опосумів та єнотів до свинини та баранини. Усі його страви мали неповторний аромат, який змушував людей повертатися до нього знов і знов, подорожуючи навіть з сусідніх штатів. Відтоді багаті кулінарні традиції міста лише зростали та розвивалися, а отже музей барбекю в ньому стане дуже доречним поповненням.