Як вибрати кавомолку для дому?

Краща кава готується зі свіжомелених зерен. Це аксіома, відома всім справжнім поціновувачам тонізуючого напою. Якщо ви належите до цієї категорії, то на вашій кухні обов’язково має стояти кавомолка ціна та характеристики якої будуть відповідати вашим потребам. Розповідаємо, як правильно вибрати такий корисний прилад.

Основні класи

Як вибрати кавомолку для дому? За принципом побудови кавомолки поділяються на дві категорії:

  1. Жорнові. Дорожчі моделі професійного класу, що часто використовуються в кав’ярнях. Дозволяють тонко налаштовувати ступінь помелу — аж до найтоншого.
  2. Ножові. Доступні пристрої побутового класу. Мають обмеження за ступенем помелу, а тому не дозволяють повністю розкривати смак та аромат деяких сортів кави.

Будьте уважні — деякі виробники пропонують кавомолки із зубчатими жорнами. Це перехідний клас між справжніми жорновими й ножовими моделями. Вони також мають обмеження за ступенем помелу, що впливає на смакові якості напою.

Ключові характеристики

Вибираючи кавомолки, зверніть увагу на наступні параметри:

  • потужність мотора. Оптимальне значення — 120–150 Вт для ножової моделі й 250–300 Вт для жорнової. Якщо фактична цифра більше, зерна можуть пригоряти, менше — зменшується якість помелу;
  • об’єм контейнера для меленої кави. Ідеальна цифра для домашнього використання — 50 мл, для професійного — 150–250 мл;
  • матеріал корпусу. Пластик дешевше, але скоріше тріскається від активного використання. Тому для кав’ярень підходять моделі з нержавіючої сталі.

На що ще звернути увагу?

Кожен виробник старається зробити свою продукцію максимально корисною й привабливою для потенційних споживачів. Тому в кавомолках можна зустріти наступні опції:

  • турбо-швидкість — короткочасно збільшує потужність, прискорюючи помел. Нею не слід зловживати — це може призводити до прискореного зношування мотора й пригоряння зерен. Але коли ви спішите, вона буде просто незамінною;
  • вбудований темпер — пристрій для формування кавових «таблеток» для еспресо-машин. Це обов’язковий атрибут техніки професійного класу;
  • цифрове регулювання помелу — набагато точніше й зручніше за ручний механізм. Така опція буде корисною як для дому, так і для кав’ярні з великим потоком клієнтів;
  • захист від перегріву — зупиняє мотор при перевищенні максимальної температури. Захищає механізм від випадкових поломок і допомагає зберігати природний смак кави;
  • прозора кришка — дозволяє контролювати ступінь помелу. Це недорога, але дуже важлива опція, від якої не варто відмовлятися.

Звичайно, перед покупкою варто ознайомитися з експертними рейтингами та відгуками реальних користувачів. Вони допоможуть дізнатися, як саме пристрій поводиться в життєвих сценаріях — наскільки якісно мелеться кава та наскільки зручно користуватися таким приладом.

Поділитися в соцмережах

Залишити відповідь