FDA схвалило штучного лосося з лабораторії Wildtype

Управління з контролю за продуктами харчування та лікарськими засобами США (FDA) вперше в історії видало схвалення на рибу, вирощену в лабораторії. Лосось компанії Wildtype став четвертим продуктом тваринного походження, отриманим з культивованих клітин, який дозволили продавати широкому споживачу. Наразі його можна придбати в одному з ресторанів Портленда, штат Орегон, проте компанія планує розширити географію продажів найближчим часом.

FDA схвалило штучного лосося з лабораторії WildtypeМинулого тижня Wildtype оголосила про отримання листа від FDA, в якому представники установи зазначили, що не мають питань до компанії щодо того, чи є культивований лосось «таким же безпечним, як аналогічні продукти природного походження». Зазвичай листи з таким вмістом є свідченням про завершення процесу затвердження управлінням дозволу на продаж продуктів тваринного походження, вирощених у лабораторії. Управління з контролю за продуктами харчування та лікарськими засобами США несе повну відповідальність за регулювання більшості морепродуктів, які вирощують в лабораторних умовах, тоді як завдання контролю штучного м’яса воно розділяє з Міністерством сільського господарства країни (USDA).

FDA схвалило штучного лосося з лабораторії WildtypeВарто зазначити, що схвалення безпеки продукту перед виходом на ринок є добровільним, але доволі корисним для підвищення ринкової перспективи та привабливості товару для споживача. Загалом існують й інші шляхи підтвердження безпеки продукту, починаючи від самопідтвердження виробника і завершуючи вичерпним та тривалим процесом розгляду продуктів харчування, однак лист від FDA з заявою про відсутність претензій та скарг стосовно безпеки об’єкта продажу є свого роду золотою серединою.

На офіційному сайті Wildtype повідомляють, що джерелом матеріалу для культивування клітин слугує тихоокеанський лосось, а саме – стовбурові клітини, які ізолюють з заплідненої ікри риби. Після первинного збору клітин живі лососі більше жодним чином не залучаються до процесу. У лабораторії експерти відтворюють умови, аналогічні природному стану тіла риби з ідентичною температурою, pH, поживними речовинами тощо, в яких клітини діляться, зростають та дозрівають. Зовні ці культиватори нагадують сталеві резервуари, які використовують для ферментації пива та комбучі. Зрілі клітини комбінують з рослинними інгредієнтами, завдяки яким відтворюється структура та текстура звичайного філе лосося. Готовий продукт має вигляд саку – однорідних блоків сирого рибного філе, яке зручно нарізати для сашимі. Найкраще воно смакує в суші, севіче та крудо – виразна та свіжа риба, яка не містить ртуті, паразитів або антибіотиків і є багатою на поліненасичені жирні кислоти.

Наразі лосось Wildtype можна спробувати виключно в ресторані гаїтянської кухні Kann у Портленді. Компанія також відкрила лист очікування для ще п’яти ресторанів, які вона зможе забезпечити запасом риби. Так, вона приєдналася до Upside Foods та Good Meat, які вже отримали дозвіл на продаж продуктів тваринного походження, вирощених у лабораторії, а саме – курки. Ще одна компанія Mission Barns та її культивований бекон має схвалення FDA, але досі очікує на дозвіл від USDA. Хоча федеральні установи готові прийняти лабораторне м’ясо та рибу як одне з гастрономічних надбань нового майбутнього, ситуація на рівні окремих штатів залишається доволі складною. Вже 8 штатів заборонили продаж штучних продуктів тваринного походження, а сама технологія зазнає критики від прихильників консерватизму.

Джерело зображення: Wildtype

Поділитися в соцмережах

Залишити відповідь