Чому класична піца має круглу форму?

У сучасному світі існує безліч варіацій піци з різноманітними інгредієнтами, розмірами та формами. Але чому ж класичною вважається саме піца круглої форми? І чому доставка піци зазвичай здійснюється у квадратних коробках? Найпопулярніші гіпотези ми розглянемо в нашій статті.

Чому класична піца має круглу форму?
tasteatlas

Є кілька теорій, які б могли пояснити розповсюдженість саме круглої піци – з погляду історії та практики. Насамперед біля витоків сучасної страви стоїть неаполітанська піца, що має статус «гарантованої традиційної страви». Подібні страви мають суворі правила приготування, що стосуються не лише виду та походження інгредієнтів, але й зовнішнього вигляду, у тому числі й форми. Оскільки оригінальна неаполітанська піца протягом століть була взірцем та натхненням для нових варіацій страви, багато послідовників зберегли і її круглу форму, що стала традиційною.

Shutterstock

Але чому ж творці неаполітанської піци багато століть тому вирішили зробити її круглою? Відповідь полягає в процесі приготування. Будь-яка піца народжується з тіста, яке замішують та розділяють на кульки, а потім дають їм відпочити та підрости. Далі кожну кульку розтягують спочатку пальцями, а згодом і долонями, поступово «розкриваючи» тісто до досягнення тонкого «тіла» з трошки товщим центром і ще товщим бортиком. В деяких випадках тісто розкачують і качалкою (але не кажіть цього італійцям). Справжні профі розтягують тісто, підкидуючи його в повітрі: цей спосіб ще більш наочно показує, як відцентрова сила перетворює кульку на ніжну і м’якеньку, а головне – круглу основу для майбутньої піци. Звісно, кульку тіста можна розтягнути й у квадрат або прямокутник, проте коло є формою найменшого опору для пружного й живого тіста.

Чому класична піца має круглу форму?
crustkingdom

Ще одним аргументом на користь круглої основи є той факт, що круглі страви готуються найбільш рівномірно. Доказом цього є численні страви, для яких кругла форма також є традиційною – торти, пироги, тарти тощо. Квадрат є найменш вдалою формою для приготування як у традиційній печі, так і, наприклад, у мікрохвильовій: кутки вже приготуються, або ж ще гірше – підгорять, поки середина страви дійде до кондиції. Коли ми згадали традиційно круглі страви: їх найзручніше нарізати трикутниками, щоб кожна порція мала порівну основи з начинкою та бортика.

Oleksandr Cheparin/Shutterstock

Безумовно, серед сучасних ітерацій страви існує безліч варіацій не тільки наборів інгредієнтів, але й виду, товщини та форми тістяної основи. Так, наприклад, в одному лиш Чикаго з’явилася як піца з високими бортиками, досить товстою основою і величезним обсягом сиру та томатного соусу, так і піца на тонкому коржі з практично відсутніми бортиками. До речі, останню традиційно нарізають квадратами, а не трикутниками – так звана «нарізка для вечірки», що дійсно краще підходить для нарізки великої за діаметром страви, яку їдять на ходу.

Чому класична піца має круглу форму?
crustkingdom

Чому ж для класичної круглої піци використовують квадратне пакування? Як і у випадку з піцою, форма коробки є найпростішим вирішенням поставленої задачі. Таке пакування легше виробити та скласти з одного листа картону – для круглої коробки потрібні декілька елементів базового матеріалу. Квадратні коробки зручніші в зберіганні та транспортуванні як у початковому, так і в зібраному вигляді. І наостанок, якщо раптом піцерія вирішить замовити коробки іншої форми, їхнє виробництво обійдеться дорожче, що неодмінно відобразиться на вартості готового продукту.

RANDY DUCHAINE / SCOTT WIENER
Поделиться в соцсетях

Добавить комментарий