Цьогоріч відвідувачі CES не побоялися бити свій язик струмом на стенді компанії Kirin Holdings, що презентувала розумну ложку Kirin Electric Salt Spoon, яка використовує крихітні електроди, аби їжа сприймалася як солоніша.
Kirin Holdings – це японський конгломерат, діяльність котрого охоплює пивоваріння та фармацевтику. У межах виставки CES 2025 компанія презентувала незвичайну електричну ложку, розроблену на основі досліджень Університета Мейдзі з метою вирішення проблеми надмірного споживання солі. Згідно з даними Міністерства охорони здоров’я, праці та соціального забезпечення Японії, японці віком від 20 років споживають більш як 10,1 г солі, що принаймні вдвічі перевищує рекомендації ВООЗ. На жаль, національні ініціативи з популяризації раціону з низьким вмістом натрію не мали особливого успіху, і до 80% людей, що випробували подібні дієти, були незадоволені смаком їжі. Вирішенням цієї проблеми могло би бути створення методик покращення смакової палітри раціону без підвищення вмісту натрію.
Kirin Electric Salt Spoon це ложка, оснащена маленькими електродами та літієвим акумулятором CR2. Користувачам достатньо обрати один з чотирьох варіантів налаштування інтенсивності пристрою для подачі на електроди особливої форми струму, що концентрує молекули натрію в їжі. Завдяки абсолютно безболісній дії електродів язик сприймає їжу як таку, що має більш виражений солоний смак або смак умамі. Варто зазначити, що ідея впливу на смакові рецептори людей з допомогою слабкого заряду не є новою, і японці вже доволі давно експериментують з інструментами маніпуляції смаками, наприклад, з електричними паличками для їжі, або їхнього відтворення, як то у віртуальних льодяниках чи коктейлях.
Джерело зображень: Kirin Holdings