«Золотий латук» містить у 30 разів більше поживних речовин

Більшість людей не їсть достатньої кількості фруктів та овочів, аби отримати всі необхідні корисні речовини. Проте завдяки сучасним технологіям ця мета може стати набагато досяжнішою . Іспанські дослідники створили «золотий латук», який містить у 30 разів більше поживних речовин за звичайний зелений різновид.

«Золотий латук» містить у 30 разів більше поживних речовин
IBMCP

Латук – не найпривабливіша салатна рослина, але досить часто вона стає частиною більш апетитних страв – сендвічей, бургерів, ролів, супів тощо – як спосіб дещо підвищити їхню поживну цінність. Команда вчених із Дослідницького інституту молекулярної та клітинної біології рослин (IBMCP) знайшла спосіб значно наростити цей ефект із допомогою генетичної інженерії. Якщо точніше, то дослідники збільшили в латуку вміст антиоксиданту під назвою бета-каротин, необхідний людському організму для синтезу вітаміну A. Він є важливим для підтримання здорового зору, імунної функції, зростання клітин тощо. Також деякі дослідження свідчать про те, що цей вітамін бере участь у захисті нашого тіла від захворювань серцево-судинної системи, деяких різновидів раку та хвороби Альцгеймера.

«Золотий латук» містить у 30 разів більше поживних речовин
Boosting pro-vitamin A content and bioaccessibility in leaves by combining engineered biosynthesis and storage pathways with high-light treatments / Luca Morelli, Pablo Perez-Colao, Diego Reig-Lopez, Xueni Di, Briardo Llorente, Manuel Rodriguez-Concepcion

Зазвичай бета-каротин у великій кількості міститься в моркві, гарбузах, бататі тощо. Як ви могли здогадатися, є певний зв’язок між наявністю цього антиоксиданту в тканинах рослини та її жовтим або помаранчевим кольором. «Золотий латук» не став винятком у цьому правилі, тож підвищення вмісту бета-каротину призвело до зміни кольору листя від зеленого до яскраво золотистого. Учені зазначають, що в модифікованій рослині змінилася не лише кількість антиоксиданту, але й його біодоступність. Це означає, що завдяки роботі дослідників людському організму, а точніше нашій травній системі стане значно легше видобувати бета-каротин із клітин рослини для подальшого засвоєння.

Boosting pro-vitamin A content and bioaccessibility in leaves by combining engineered biosynthesis and storage pathways with high-light treatments / Luca Morelli, Pablo Perez-Colao, Diego Reig-Lopez, Xueni Di, Briardo Llorente, Manuel Rodriguez-Concepcion

Підвищення вмісту антиоксиданту виявилося не таким вже і простим завданням. Зазвичай бета-каротин синтезується в хлоропластах рослини – клітинних структурах, органелах, що відповідають за фотосинтез. Проте, якщо в хлоропластах накопичується занадто багато бета-каротину, рослина може втратити здатність до перетворення сонячного світла на енергію. Саме тому вченим довелося шукати спосіб запрограмувати ефектну систему переміщення антиоксиданту до інших частин рослинної клітини. Комбінуючи сучасні біотехнологічні технології та рослинний аналог інтенсивної фототерапії, дослідники отримали «золотий латук», який приєднався до генетично модифікованого «салату» з горошку, редису, картоплі та помідорів, що мають підвищений рівень антиоксидантів та інших поживних речовин проти їхніх традиційних версій.

Поділитися в соцмережах

Залишити відповідь