Міфи про каву, спростовані наукою

Ранок мільйонів людей починається з кави. Це гарний спосіб розпочати день, адже нам подобається смак та аромат кави, процеси та ритуали, пов’язані з її приготуванням, та заряд бадьорості від кофеїну. Проте, як і будь-які гарні речі та концепції, кава має «хейтерів», що мають свої причини для неприязні до цього чудового напою. Пропонуємо розглянути найпопулярніші міфи про каву, які досі впливають на думку людей про каву, хоча вже давно є спростованими наукою.

Обсмаження регулює вміст кофеїну

Міфи про каву, спростовані наукою
Stefania Pelfini, La Waziya Photography / Getty Images

Багато людей вважають: чим кава темніша, тим міцнішою вона буде через вищий вміст кофеїну. Ця думка здається абсолютно послідовною, адже сильніше обсмажене зерно зазвичай дає напою міцніший смак. Однак насправді обсмаження не впливає на цей параметр. У 2017 році дослідники з Університету Томаса Джефферсона порівняли концентрацію кофеїну в каві, завареній з використанням однакової маси зерен арабіки Кона (Гаваї) середнього та темного обсмаження. Проаналізувавши каву, вони виявили, що напій з зернами середнього обсмаження мав вищу концентрацію кофеїну.

Кава гальмує ріст та розвиток

Іноді батьки забороняють своїм дітям пити каву або будь-які інші напої з кофеїном через впевненість, що ця речовина гальмує розвиток юного організму. Втім, цей міф не має наукового підґрунтя. Жодне дослідження не змогло знайти зв’язку між питтям кави та порушеннями росту в дітей. За словами доктора Роя Кіма, який досліджував це питання, його колегам не вдалося виявити жодних асоціацій, які могли б призвести до появи такого міфу. Вчений зазначив, що кофеїн може пригнічувати апетит, але цей вплив не є достатньо суттєвим, аби бодай якось загальмувати розвиток здорового організму. Однак це не означає, що нема інших причин, з яких дітям не рекомендують вживати каву. Кофеїн може призводити до аритмії, підвищеної тривожності, розладів шлунка, змін настрою, а також розладів сну та уваги. Не зайвим буде згадати, що ті ж наслідки можливі й у дорослих людей, проте дитині вистачить меншої концентрації активної речовини для їхнього прояву.

Пиття кави призводить до зневоднення

Coffee Masters

Деякі люди не п’ють каву, вважаючи, що вона зневоднює організм. Як і у випадку більшості міфів, в глибині цього твердження є раціональне зерно. Кофеїн дійсно є діуретиком – тобто має сильну сечогінну дію. Проте за умови відповідального споживання кави його концентрація є недостатньою, аби призвести до небажаних наслідків. У 2014 році команда вчених з Бірмінгемського університету провела експеримент, в якому 50 чоловіків, фізична активність, раціон та споживання рідини яких перебували під пильним спостереженням експертів, у перший день пили воду, а в другий – каву – в аналогічному обсягу (чотири чашки по 200 мілілітрів). З урахуванням незмінності інших чинників, окрім джерела рідини, дослідники не виявили суттєвих відмінностей у зволожувальних властивостях води та кави. Це абсолютно очікувано, якщо усвідомити, що кава, хоч і містить кофеїн, здебільшого складається з води, що однозначно переважує відносно м’який діуретичний ефект кофеїну.

Кава спричиняє хвороби серця

Ще одним популярним міфом є причетність кави до розвитку захворювань серцево-судинної системи. Знову ж таки ця думка може здаватися цілком правдивою, адже кофеїн збадьорює нас та змушує серце «розганятися». Проте численні дослідження, що вивчали довготривалий вплив кавових напоїв на серце, не виявили негативного зв’язку. Ба більше, дослідження кардіологів від 2022 року довело, що пиття 2-3 чашок кави на день може навіть покращити стан органу. Його автори проаналізували відкриті медичні дані понад 500 000 британців та виявили, що люди, які активно вживали каву протягом свого життя, мали нижчі ризики розвитку захворювань серцево-судинної системи та смерті від них.

Міфи про каву, спростовані наукою
200° Coffee

Загалом можна стверджувати, що більшість таких міфів зводяться нанівець відповідальним підходом до вживання кави. Поміркованість є ключем до здоров’я, адже вона дозволяє отримати користь від напою та запобігти прояву потенційно неприємних та навіть шкідливих наслідків.

Поділитися в соцмережах

Залишити відповідь