RoboCake: поєднання робототехніки та гастрономії

Для Всесвітньої виставки 2025 міжнародна команда дослідників додала нове значення терміну «ф’южн-кухня», поєднавши робототехніку та гастрономію у вишуканому багатоярусному торті RoboCake з першою у світі їстівною батареєю.

RoboCake: поєднання робототехніки та гастрономії
2025 EPFL/Jamani Caillet

Вчені з Федеральної політехнічної школи Лозанни та Італійського технологічного інституту об’єдналися з провідними кондитерами та броматологами, аби створити дивовижний RoboCake. На багатоярусній солодкій основі танцюють їстівні желейні ведмедики, що смакують як гранат. Їхні танці керуються інтегрованою пневматичною системою, що дозволяють фігуркам рухати кінцівками та головою. За словами Бокеона Квака з Лабораторії розумних систем, ведмеді з желатину, сиропу та барвників є не просто їстівними, але й доволі смачними.

2025 EPFL/Jamani Caillet
RoboCake: поєднання робототехніки та гастрономії
2025 EPFL/Jamani Caillet

Окрім желейних тваринок, роботорт прикрашають LED свічки. Замість звичайних батарейок для їхнього живлення команда IIT розробила комплект перших у світі їстівних акумуляторних батарей. Звичайно ж, перезаряджати акумулятори можливо лише поки їх не з’їдять. До їхнього складу увійшов шоколад, активоване вугілля, вітамін B2 та кверцетин. Ці батарейки виглядають як печиво-сендвіч із апетитною оболонкою з шоколадних вафельних дисків та пікантним кремом з електролітом. Ідея створення їстівних акумуляторів прийшла до дослідників на тлі проблеми із ковтанням елементів живлення маленькими дітьми. Водночас вчені усвідомлюють, що багато людей свідомо матимуть відразу до думки про вживання в їжу електронних компонентів, тому вони доклали максимальних зусиль, аби ці батарейки були максимально несхожими на традиційні елементи живлення, а їхнє вживання давало унікальний та позитивний смаковий досвід.

2025 EPFL/Jamani Caillet
RoboCake: поєднання робототехніки та гастрономії
2025 EPFL/Jamani Caillet

RoboCake став для своїх творців справжнім викликом, в якому поєдналися технологічні інновації та кондитерське мистецтво. Він є частиною більш глобального кулінарного проєкту RoboFood, в межах котрого кондитери, броматологи та інженери створюють їстівні високотехнологічні предмети гастрономічного мистецтва. Їжа та роботи – це окремі світи, які зазвичай не мають нічого спільного. Проте, за словами координатора проєкту RoboFood Даріо Флореана, спроби їхнього поєднання стають джерелом найбільш неочікуваних та цікавих інновацій, що торкаються, наприклад, харчової безпеки або зменшення харчових та електронних відходів.

RoboCake: поєднання робототехніки та гастрономії
2025 EPFL/Jamani Caillet

RoboCake – лише одна з багатьох ідей дослідників, що опановують нову галузь «розумної їжі». На їхню думку, такі експерименти можуть бути корисними не лише для розширення гастрономічного розмаїття. Наприклад, раніше Квак також брав участь в проєкті зі створення їстівного безпілотника з 70-сантиметровими крилами, виготовленими з рисового печива: такий дрон може дістатися людей, що загубилися у важкодоступній місцевості або постраждали у катастрофі, доставити їм вантаж, необхідний для виживання, та стати джерелом їжі на короткий час.

Bokeon Kwak, IEEE Spectrum, EPFL / Caristania Fabricius
Поділитися в соцмережах

Залишити відповідь