Кров устриць як інструмент боротьби з інфекціями

Дослідники виявили, що білки, які містяться в крові устриць, мають певні антибактеріальні властивості. На думку вчених, їх можна використовувати для підвищення ефективності традиційних антибіотиків, на показники котрих негативно вплинуло глобальне зростання резистентності бактерій.

Кров устриць як інструмент боротьби з інфекціямиЗ кулінарного погляду устриці є доволі спірним феноменом. Зазвичай у ставленні до них люди поділяються у два табори: ті, кому подобається смак та текстура устриць, та ті, кому не до вподоби запах моря та відчуття грудки слизу у роті. На щастя, вчені байдужі до гастрономічних особливостей молюсків, адже для них значно більший інтерес становить їхня потенційна користь для здоров’я людини. Так, нещодавно команда дослідників з Університету Південного Хреста в Австралії виявила, що білки з крові устриць не просто мають антибактеріальні властивості, але й можуть покращити дію фармацевтичних препаратів. За словами одного з авторів дослідження, професора Кірстен Бенкендорфф, більшість живих організмів мають природні механізми захисту від інфекцій. Оскільки за способом живлення устриці є фільтраторами води, їхній організм постійно залучає ці механізми, аби не допустити зараження. Тому ці тварини є перспективним об’єктом досліджень в медицинській галузі.

Об’єктом дослідження австралійських вчених стали білки з гемолімфи сіднейських скельних устриць. У деяких безхребетних тварин гемолімфа є повним аналогом людської крові. У межах дослідження вчені перевірили, як вони справляються у боротьбі з пневмококом Streptococcus pneumoniae – патогеном, що спричиняє багато захворювань, включно із респіраторними інфекціями на кшталт пневмонії. Бактерії може бути важко знищити. Вони формують біоплівки – складні шари мікроорганізмів, захищених від впливу зовнішніх чинників (антибіотиків, імунітету тощо) позаклітинною матрицею. Цей тип групування бактерій збільшує їхню резистентність до детергентів та антибіотиків – іноді у 1000 разів. Це значно обмежує варіанти лікування та створює серйозну загрозу для здоров’я та життя людей.

Кров устриць як інструмент боротьби з інфекціямиВчені виявили, що білки з гемолімфи устриць мають виражену антибактеріальну дію на Streptococcus pneumoniae, а також на Streptococcus pyogenes, руйнуючи структуру клітини бактерії, а також перешкоджаючи прикріпленню бактерій до клітин живого організму й утворенню стійкої біоплівки. Водночас ці речовини змогли пошкодити біоплівки, утворені раніше. Це означає, що бактерія залишається вразливою для традиційних антибактеріальних препаратів у меншому дозуванні. Далі дослідники визначили, що білки з гемолімфи устриць змогли у 2-32 рази підвищити ефективність класичних антибіотиків – ампіциліну, гентаміцину, триметоприму і ципрофлоксацину, що є найбільш «ураженими» глобальною проблемою антибіотикорезистентності. Окрім бактерій роду Streptococcus, ці протеїни покращили дію препаратів проти Pseudomonas aeruginosa та Klebsiella pneumoniae, Moraxella catarrhalis та Staphylococcus aureus.

 
Одним із найважливіших висновків цього дослідження стало підтвердження того, що ці антибактеріальні білки з гемолімфи устриць є безпечними та нетоксичними для клітин легень людини. На жаль, поки що це відкриття є ще дуже далеким від налагодженого процесу виробництва нових безпечних та ефективних лікарських засобів. Тим часом вчені рекомендують вживати устриці традиційним способом, аби протистояти респіраторним інфекціям: окрім чудодійних протеїнів, цей продукт містить цинк, що зміцнює імунну систему, та корисні поліненасичені жирні кислоти й вітаміни, які також сприяють модуляції імунітету.

Джерело досліджень: Southern Cross University

Поділитися в соцмережах

Залишити відповідь