Чому панди так полюбляють бамбук?

У крові великих панд було виявлено рослинний генетичний матеріал, наявність котрого може пояснити незвичайні харчові звички цих дивовижних ведмедів, а саме – чому панди так полюбляють бамбук.

Чому панди так полюбляють бамбук?
kiszon pascal via Getty Images

РНК – це нуклеїнові кислоти, що складаються з одного спірального ланцюжка нуклеотидів. ДНК – це двоспіральні «інструкції», що зберігають інформацію про генетичну програму розвитку й діяльності живих організмів. МікроРНК є класом молекул, що можуть впливати на гени, закодовані РНК та ДНК, вибірково пригнічуючи їхню експресію. В опублікованому в журналі Frontiers in Veterinary Science дослідженні вчені розповіли про мікроРНК бамбука, виявлені в крові великих панд. На думку генетиків, на бамбуковій дієті тіла панд поглинають генетичний матеріал рослини так само, як це відбувається з нами, коли ми споживаємо рослинну їжу.

Чому панди так полюбляють бамбук?
Depositphotos

Фен Лі та його колеги з Західно-китайського педагогічного університету ідентифікували в крові 7 панд 57 мікроРНК, ймовірно, пов’язані з бамбуковою дієтою тварин. Вчені також виявили, що ці молекули впливають на експресію генів, що так чи інакше формують харчові звички панди: її смак та нюх, а також дофамінові шляхи, завдяки яким певні дії, наприклад, споживання жирної або солодкої їжі, приносять задоволення. Дослідники припускають, що цей крос-видовий генетичний вплив на певному етапі еволюції ведмедів змусив їх повністю перейти на споживання бамбука всупереч тому, що їхній організм був чудово пристосований до споживання їжі тваринного походження завдяки м’ясоїдним предкам.

Sid Balachandran on Unsplash

Потрапляючи до крові тварини, рослинні мікроРНК беруть участь у регулюванні генів, важливих для адаптації організму до тієї чи іншої дієти. Наприклад, саме ці молекули колись надали тваринам здібність гостро відчувати гіркоту, завдяки чому вони можуть уникати споживання токсичних рослин. У випадку панд бамбукові мікроРНК також допомагають їм краще засвоювати поживні речовини, впливаючи на їхню імунну систему та метаболізм: так великі панди можуть виживати на дуже малопоживній бамбуковій дієті. Що ж стосується дофамінових шляхів, то вчені виявили, що рослинні мікроРНК змінили уподобання ведмедів у їжі, вплинувши на їхню харчову мотивацію та систему винагород. Отже, приємний та позитивний досвід поїдання бамбука спонукає її шукати шляхи його відтворення через повторне споживання рослини.

Cross-kingdom regulation of gene expression in giant pandas via plant-derived miRNA / Helin Tan et al.

Відкриття впливу мікроРНК бамбука на харчові уподобання панд насамперед пояснює, чому ці великі тварини надають перевагу такому обмеженому раціону, хоча такий вибір і здається нелогічним у контексті ефективної еволюції виду. Ця інформація також дає поживу для роздумів про те, як можна було б використати здатність кросцарственого переходу мікроРНК (з царства рослин до царства тварин) в новітніх терапевтичних засобах лікування широкого спектра станів, включно із метаболічними розладами. До того ж вчені не виключають, що подальше вивчення цієї площини приведе людство до створення кращих стратегій розвитку та збереження рослинного та тваринного різноманіття планети.

Поділитися в соцмережах

Залишити відповідь