Чому в смузі краще не додавати банани?

Нове дослідження розкрило, що банани не є оптимальним інгредієнтом для оздоровчих напоїв на кшталт ягідних смузі. Ба більше, вчені вважають, що ці плоди суттєво знижують користь багатих на флаванол ягід.

Чому в смузі краще не додавати банани?
SciTechDaily

Дослідники проаналізували, як природний фермент оксидаза поліфенолу впливає на здатність людського тіла засвоювати флаваноли. Цей фермент входить до складу багатьох фруктів та овочів та проявляється у характерному потемнінні шкірки плодів при пошкодженні. Виявилося, що вміст оксидази поліфенолу в бананах є найвищий серед інших плодів. Команда вчених з Університету Каліфорнії в Девісі та Редингського університету дійшла висновку, що через надмірний вміст ферменту банани знижують засвоєння флаванолів організмом з ягідних смузі на 84%. Для порівняння, учасники експерименту, які просто випили капсулу з флаванолами, засвоїли ці корисні сполуки набагато ефективніше.

SciTechDaily

Флаваноли – це природні сполуки, необхідні для підтримки здоров’я мозку та серця. За даними Академії нутриціології та дієтології, рекомендована денна доза флаванолів становить 400-600 мг. Дефіцит цих речовин, особливо у людей похилого віку, пов’язаний з погіршенням когнітивної та серцево-судинної функцій. Отже, користь флаванолів є беззаперечною істиною, але залишається питання про те, в якій формі їх споживати найкраще. Вчені вирішили на практичному рівні дослідити, як звичайна їжа або способи її приготування можуть впливати на біологічну доступність цих речовин після вживання.

UC Davis

За словами професора Гунтера Кунле, смузі є дуже популярним способом включення фруктів та овочів до щоденного раціону. Раніше його колеги вже довели, що наявність оксидази поліфенолу негативно впливає на абсорбцію флаванолів. Проте в цьому дослідженні їх все одно вразило, як банани руйнують ці корисні речовини: навіть одного плода достатньо, аби знищити більшість ягідних флаванолів. Отже, аби дійсно підвищити користь смузі як джерела цих речовин, ліпше взагалі не додавати до міксу банани. Багатими на флаваноли є яблука, груші, чорниці, ожина, виноград та какао. Проте чи справді подрібнення цих фруктів та ягід у смузі допоможе вам отримати необхідну користь?

Чому в смузі краще не додавати банани?
Impact of polyphenol oxidase on the bioavailability of flavan-3-ols in fruit smoothies: a controlled, single blinded, cross-over study /Javier I. Ottaviani at al.

У межах дослідження учасників поділили на три групи: перша пила смузі з ягодами та бананом, друга отримала чистий ягідний смузі, а третій надали капсули з флаванолами. Засвоєння речовин вчені перевіряли за зразками крові та сечі добровольців. Аналіз однозначно підтвердив, що банани знизили вміст флаванолів як в самому смузі, так і в організмі людей. Хоча банани дійсно виглядають як достойний інгредієнт для смузі завдяки текстурі та смаку, їхня користь виявилася сумнівною. Щоб отримати максимум флаванолів з такого напою, найкраще поєднувати багаті цими сполуками ягоди та фрукти з продуктами із максимально низькою активністю оксидази поліфенолу – ананасами, апельсинами, манго, йогуртом тощо.

Поділитися в соцмережах

Залишити відповідь