SI-270150: найбільший наземний вітрогенератор

Китайська компанія Sany Renewable Energy повідомила про закінчення зведення найбільшого наземного вітрогенератора. Прототип турбіни Sany SI-270150 потужністю 15 МВт було встановлено в провінції Цзілінь.

SI-270150: найбільший наземний вітрогенераторВітрогенератор із відверто нудною назвою SI-270150 оснастили лопатями завдовжки 131 метр, завдяки яким площа охоплення вітру вітряка досягає 57 256 м2. Це еквівалент приблизно 11 полів з американського футболу. Згідно з Sany Renewable Energy, цей гігант також має рекордний діаметр ротора турбіни – 8 метрів. Лопаті, що побили попередній рекорд бренду (104 метри) було виготовлено у виробничих цехах компанії у Внутрішній Монголії в січні. В Sany доклали багато зусиль, аби зробити їх не просто надміцними та витривалими, але й придатними до подальшої переробки. Очікується, що один вітряк SI-270150 зможе генерувати достатньо електроенергії для живлення 160 000 домашніх господарств протягом року. За задумом виробника, цей генератор зможе працювати 25-30 років завдяки численним оптимізаціям дизайну. Наприклад, його трансмісія містить покращену опорну систему головного вала з подвійним конічним роликопідшипником, що забезпечує високу стійкість та несучу здатність.

SI-270150: найбільший наземний вітрогенераторФанати вітроенергетики могли помітити, що навіть найбільший наземний вітряк помітно поступається за розміром та потужністю морським вітровим електростанціям. Умови експлуатації морських турбін дозволяють робити їх більшими, проте головним аргументом на користь гігантських офшорних вітряків є вище ККД через більш стабільні та потужні повітряні потоки над океаном. До того ж у великих водоймах відсутнє обмеження з візуального за звукового забруднення простору, тому що морські вітрові ферми зазвичай облаштовують далеко від населених пунктів. Отже, офшорні вітрогенератори можуть мати вищі вежі та довші лопаті, оскільки цей гігантизм є виграшним та дозволяє скористатися перевагами морського монтажу платформ.

Представники Sany Renewable Energy зазначають, що SI-270150 поки що не є серійним виробом. Перш ніж наземні вітрогенератори потужністю 15 МВт почнуть встановлювати повсюдно, прототип очікує принаймні один рік експлуатаційних випробувань у межах експериментальної вітряної ферми. Останніми роками Китай значно підвищив ставки на відновлювальну енергетику, щороку розширюючи її частку як у регіональній, так і глобальній енергетиці. Станом на 2023 рік частка КНР на світовому ринку вітроенергетики складала 65%. Водночас виробники вітроенергетичних технологій Китаю входять до п’ятірки світових лідерів, включно з найбільшими OEM-виробниками Goldwind та Mingyang. Sany Renewable Energy посідає в цьому рейтингу сьоме місце.

Джерело фото: Sany Renewable Energy

Поділитися в соцмережах

Залишити відповідь