Їстівне мистецтво: як працює харчовий друк

Кондитер – це професія на межі гастрономії та мистецтва, адже зазвичай замовник очікує, що вироби – тістечка, торти, кекси тощо – будуть не лише смачними та поживними, а й гарними. Професіонали та любителі використовують багато різноманітних декоративних технік, але останнім часом неабиякої популярності набула практика розміщення на кондитерських виробах готових зображень, адже це простий, доступний, безпечний та ефектний спосіб зробити будь-який десерт унікальним. Як саме працює харчовий друк і як його можна використати на практиці?

Їстівне мистецтво: як працює харчовий друк
ZenCatShop

Харчовий друк традиційно використовується в кондитерській справі та передбачає створення візуальних декоративних елементів – написів, фото, зображень різноманітних персонажів тощо – з використанням їстівних компонентів. За принципом роботи ця технологія дуже нагадує звичайний фотодрук, але із застосуванням придатних до їжі паперу та чорнил, а також спеціального принтера, прилаштованого під роботу з ними.

Робоча поверхня для харчового друку

Їстівне мистецтво: як працює харчовий друк
Shutterstock

Зазвичай харчовий друк передбачає створення зображення на окремій робочій поверхні з подальшим її перенесенням на кондитерський виріб. Найпопулярнішими варіантами паперу є:

      • вафельний,
      • цукровий,
      • шоколадний,
      • рисовий.

Всі згадані матеріали мають свої переваги та особливості застосування. Наприклад, цукровий папір – це дуже тонкий шар мастики з легким ванільним присмаком. Друк на мастиці дозволяє отримати дуже яскраві, деталізовані та насичені зображення, однак, такі декорації коштують дорожче за інші, а їхній термін зберігання – не більше ніж 5 днів, адже з часом цукровий папір пересихає та починає кришитися. Не поступається цукровому паперу за популярністю вафельний: він є доволі крихким, а через пористість матеріалу зображення на ньому виглядають не так яскраво, як на мастиці, але він є чудовим варіантом для простих та великих зображень, ще й доступним за ціною. Рисовий папір нагадує звичайну вафлю, але завдяки більшій щільності та меншій пористості він підходить для більш витончених дизайнів, а також для реалізації складного дизайну, коли шар рисового паперу запалюють, відкриваючи прихований вміст або зображення. І врешті, друк на шоколадних пластинах зазвичай використовують для відтворення найскладніших і найвишуканіших дизайнів для преміальних десертів.

Харчові чорнила

Cookies Cupcakes and Cardio

За своїм формфактором та параметрами харчові чорнила нагадують звичайні: вони також продаються у окремих тарах та заправляються до картриджів, адаптованих до спеціалізованих принтерів. Вони складаються з харчових барвників, які відповідають усім санітарно-гігієнічним нормам. Передбачається, що харчовий друк, а отже матеріали, використані для нього, не мають власного вираженого смаку, щоб не впливати на смак десерту. Однак вони повністю придатні для вживання до їди у формі готових зображень. Зазвичай їх випускають у чотирьох основних кольорах: жовтому, червоному, синьому та чорному, проте, залежно від виробника та принтера, палітра може дещо відрізнятися.

Як вибрати матеріали для їстівного друку

Їстівне мистецтво: як працює харчовий друк
Jack and Beyond

Харчовий друк – доволі гнучка технологія, тому для кожної ситуації можна підібрати варіант поєднання матеріалів, який буде найбільш оптимальним. Насамперед необхідно визначитися з видом та призначенням десерту, а також із очікуваннями від зображення. Вимоги від кольорової палітри та деталізації будуть значно відрізнятися залежно від того, чи планується прикрашати торт для дитячого дня народження або десерти для корпоративного заходу. Так, наприклад, витончені метелики, квіти або елементи у формі корпоративних атрибутів на шоколадних пластинках виглядатимуть гідно на капкейках для корпоративу, дитину вразить торт з персонажами з улюблених мультфільмів на великому вафельному листі, а підліток чи близькі друзі оцінять внутрішній жарт або мем, надрукований на мастиці. Щоб ефект був максимально приголомшливим, важливо не забути закріпити зображення спеціальним гелем, просушити його та як слід зафіксувати на поверхні десерту.

Поділитися в соцмережах

Залишити відповідь