Найпоширеніші поломки кавомашин та їхні причини

Наявність кавомашини значно спрощує роботу ресторацій та прикрашає робочий побут офісних працівників. На відміну від апаратів домашнього використання, в умовах більш інтенсивної експлуатації в закладах громадського харчуваннях, в офісах чи навчальних закладах цей складний пристрій значно більш вразливий до несправностей. Аби зберегти життя машині, необхідно своєчасно помітити відхилення в її роботі та виправити дефекти, що їх спричинили. Пропонуємо розглянути найпоширеніші поломки кавомашин та їхні причини.

Чому варто розглянути професійний ремонт кавомашин

Найпоширеніші поломки кавомашин та їхні причини
mulmar

Сучасні кавомашини – це складні пристрої, обладнані різноманітними сенсорами та програмним забезпеченням, що сприяють підвищенню автоматизації процесів приготування кави. До того ж різні моделі можуть мати певні особливості, що вимагають професійного підходу та знання справи, а самостійне втручання в їхню роботу може нашкодити чутливим вузлам. Майстри спеціалізованих сервісів, як то компанія Headshot Coffee Co, з усім спектром послуг якої ви можете ознайомитися за посиланням ремонт кавоварок Київ, мають великий досвід діагностики, сервісу та ремонту кавомашин. Ба більше, для багатьох операцій необхідні особливі інструменти та засоби, що не просто уможливлюють обслуговування та ремонт пристроїв, але й роблять ці процеси більш безпечними, швидкими та ефективними.

Чому ламаються машини для автоматичного приготування кави?

nestleprofessional

Сучасний ринок кавомашин представлений величезною кількістю брендів, що виробляють різноманітні моделі, перевірені часом та досвідом багатьох користувачів:

    • Saeco
    • Franke
    • DeLonghi
    • Coffee
    • Liberty`s
    • Philips
    • WMF
    • Jura
    • Bosch
    • Kaffit
    • Nivona
    • Rheavendors
    • Siemens
    • Miele
    • Melitta
    • Krups тощо.

Незалежно від вартості та технологічності пристроїв, усі вони найчастіше виходять із ладу з тих самих причин:

    • виробничі дефекти,
    • порушення правил експлуатації,
    • відсутність своєчасного обслуговування,
    • зношування вузлів у процесі експлуатації,
    • висока жорсткість води,
    • перепади напруги в електромережі.

Деякі поломки можливо передбачити та попередити, якщо вчасно проводити очищення вузлів, використовувати якісну сировину, фільтри для пом’якшення води, пристрої захисту від аномалій електромережі тощо. Проте із часом деградація вузлів кавомашин неминуча, тому необхідно пильно стежити за роботою апарату й не ігнорувати навіть найдрібніші проблеми.

Найчастіші несправності та їхні потенційні причини

Найпоширеніші поломки кавомашин та їхні причини
headshot.coffee

Варто зазначити, що користувачам корисно розуміти, із чим вони мають справу та якого обсягу робіт очікувати з тими чи іншими поломками.

Якщо з-під машини тече вода, то вірогідно сталася розгерметизація вузлів. Частіше за все така несправність трапляється на 3-5 році експлуатації через зношування резинок ущільнювачів, силіконових трубок або через корозію резервуара з водою. Вирішенням цієї проблеми є повна заміна пошкоджених елементів.

Кавомашина може не вмикатися, а її кнопки не реагувати на натискання з кількох причин. Насамперед ця проблема може бути спричиненою несправністю електричних вузлів апарату, плати управління, силового блоку, двигуна тощо. Проте буває, що така поведінка апарату спричинена захисними механізмами, наприклад, деякі моделі блокують живлення, коли користувач недостатньо щільно закрив елементи корпусу або заварного блоку. Якщо машина вмикається, але не варить каву, можливо, у системі сформувалася повітряна пробка, яку можна спробувати вивести через капучинатор. Проте в разі, якщо проблема сталася на рівні електроніки, для її розв’язання знадобиться допомога професіоналів.

Капучинатор – важливий елемент кавомашин, несправність якого частіше за все пов’язана із забрудненням. Окрім несвоєчасного очищення цьому сприяє використання молока, що не відповідає рекомендаціям виробника апарату: надто жирного, недостатньо жирного або сухого. Чистити спінювач молока необхідно після кожного використання, але для усунення серйозного засорення доведеться розбирати вузол чи навіть заміняти його.

primosltd

Апарат не реєструє наявності води чи кави. В сучасних кавомашинах встановлюють сенсори, що фіксують сам факт наявності сировини та її кількість. Отже, якщо пристрій чогось «не бачить», це може бути пов’язано з виходом із ладу самих сенсорів або елементів плати управління, що їх контролюють. Проте апарат може й ігнорувати каву і не вмикатися, якщо використано занадто сирі або жирні кавові зерна, що спричинюють прискорений знос елементів кавомолки.

Зниження тиску подачі кави із сопла або ріжка може бути спричиненим засміченням фільтра або сітки-розпилювача. Окрім того, така несправність зустрічається в разі кальцинації вузлів (утворення надлишкового накипу), що перешкоджає нормальній роботі системи, або через поломку монометрів, що регулюють тиск у системі подачі води. До речі, кальцинація може також виводити з ладу температурні сенсори, унаслідок чого температура кави буде зависокою або занизькою. Декальцинація – дуже важливий та чутливий процес, який треба проводити обережно із використанням спеціалізованих засобів, аби м’яко видалити накип та не пошкодити вузли машини.

Найпоширеніші поломки кавомашин та їхні причини
drurysouthern

Хоча користувачеві важливо розуміти, які експлуатаційні огріхи можуть призвести до тих чи інших несправностей, діагностику кавомашин та їхній ремонт краще довіряти професіоналам.

Поділитися в соцмережах

Залишити відповідь