У Землі з’явиться новий мінісупутник 2024 PT₅

Місяць – єдиний постійний природний супутник нашої планети, але час від часу компанію йому добирають так звані «тимчасові мінімісяці». Зазвичай це маленькі астероїди, як і новий мінісупутник з офіційним позначенням 2024 PT₅, який приєднається до Місяця в кінці вересня.

У Землі з’явиться новий мінісупутник 2024 PT₅
Shutterstock

2024 PT₅ було віднайдено лише минуло місяця, але розрахунки орбіти цього десятиметрового астероїда свідчать про те, що це не перше й не останнє його родео на навколоземній орбіті. Вчені зазначили, що це космічне тіло стане новим супутником Землі 29 вересня. За попередньою інформацією, астероїд залишатиметься поряд із нашою планетою протягом 56,6 дня, зробивши за цей час один повний оберт навколо неї. 25 листопада він покине гравітаційну хватку Землі та повернеться на свій оригінальний маршрут навколо Сонця. На зворотному шляху 2024 PT₅ пролетить у 1,8 мільйона кілометрів від Землі, перш ніж надовго зникнути у чорнильній темряві Сонячної системи. Дослідники припускають, що наступний візит цього астероїда станеться вже у 2055 році: 8 листопада він пройде на відстані 5,2 мільйона кілометрів від Землі.

Tony Dunn
У Землі з’явиться новий мінісупутник 2024 PT₅
A Two-month Mini-moon: 2024 PT5 Captured by Earth from September to November / Carlos de la Fuente Marcos, Raúl de la Fuente Marcos

Астероїд 7 серпня 2024 PT₅ зафіксувала роботизована система астрономічного огляду та раннього попередження Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS), призначена для виявлення невеликих навколоземних об’єктів за кілька тижнів або днів до ймовірного зіткнення із нашою планетою. Приємно знати, що система дійсно виконує свою роботу, адже майбутній мінісупутник було помічено лише за день до максимального зближення з Землею на відстані 567 000 кілометрів – приблизно у півтори рази далі за Місяць. Користуючись базою малих космічних тіл Лабораторії реактивного руху, дослідники з Мадридського університету Комплутенсе змогли розрахувати параметри орбіти астероїда. Саме так вони дійшли висновку, що 2024 PT₅ рухається за підковоподібною траєкторією. До того ж він робить це достатньо повільно, аби зайняти місце тимчасового супутника на орбіті Землі. Найімовірніше, цей астероїд належить до групи Арджунів, що рухаються навколо Сонця близько до Землі за подібними до земної орбітами та з настільки ж низьким нахилом.

DALL·E 3

Згідно з розрахунками вчених, минулі близькі прольоти цього астероїда відбулися:

  • в лютому 2003 року,
  • у квітні 1982 року,
  • у березні 1960 року,
  • в жовтні 1937 року.

В усіх випадках, окрім останнього, 2024 PT₅ проходив на відстані принаймні 8,2 мільйона кілометрів від Землі, і лише в 1937 році його й нашу планету розділяло менш як мільйон кілометрів. Варто зазначити, що цей астероїд – не єдиний тимчасовий мінісупутник в історії Землі. Так, наприклад, у 2020 році астрономи помітили невеликий «камінчик» діаметром до 3,5 метра. Він мандрував на навколоземній орбіті протягом приблизно трьох років. У 2016 році вчені відкрили так званий «квазісупутник», який технічно залишався на орбіті Сонця, але, опинившись за Землею, піддався її силам гравітації. За оцінками експертів, цей об’єкт переслідує нашу планету вже майже сто років і не планує покидати її в найближчі декілька століть.

Поділитися в соцмережах

Залишити відповідь