Співробітникам служби безпеки аеропортів регулярно доводиться конфіскувати в пасажирів пляшки з водою, баночки з косметикою та засобами гігієни. Однак службовцям Міжнародного аеропорту Інчхон в Південній Кореї доводиться мати справу із набагато більш незвичним об’єктом «контрабанди» – кімчі, що складається з ферментованих овочів із багатим набором приправ та є невід’ємною частиною корейської кухні.

Згідно з повідомленням від служби безпеки Міжнародного аеропорту Інчхон (ICN), за минулий 2024 рік її співробітникам довелося вилучити в пасажирів 10,7 тонни кімчі. Річ у тім, що страва, без якої корейці не уявляють собі прийому їжі, входить до списку речей, заборонених до перевезення в ручному покладі. У ICN зазначають, що їхні правила перевезень чітко узгоджені з міжнародними нормами, що не дозволяють транспортування в салоні літака рідин та гелів обсягом понад 100 мл. Хоча головним елементом кімчі є капуста, селера, редька та інші варіації овочевих комбінацій, у процесі приправлення та ферментації ця страва виділяє багато рідини, що є дуже корисною для організму людини. Навіть комерційно розфасовані порції страви містять занадто великий для перевезення в салоні літака обсяг ферментованого «соку».

До речі, кімчі – не єдиний шанований корейцями продукт, що опинився «поза законом». Так, протягом 2023 року співробітники служби безпеки Міжнародного аеропорту Інчхон конфіскували в пасажирів 10,5 тонни джану – цим терміном описують величезний асортимент традиційних ферментованих соусів та паст, як то кочхуджан, канджан, чхогочхуджан, твенджан, ссамджан тощо. Більшість з них також мають рідку або пастоподібну форму, що є забороненими до перевезення у ручному покладі в обсязі понад 100 мл. Як пасти чи соуси, так і кімчі дозволено транспортувати виключно в багажному відділені літака. На жаль, найчастіше службам безпеки аеропортів доводиться просто викидати вилучені продукти харчування, проте іноді їх передають до місцевих центрів соціального захисту разом з іншими конфіскованими в пасажирів предметами.

Варто зазначити, що південнокорейські авіалінії мають певні обмеження стосовно дозволених до перевезення продуктів харчування, що можуть відрізнятися від правил в інших країнах. Наприклад, нещодавно завдяки вірусним відео в TikTok та інших соціальних мережах увагу туристів, що подорожують з Південної Кореї до США привернув мікс приправ Everything But the Bagel від Trader Joe’s. Втім, по поверненню додому всіх їх чекав неприємний сюрприз у вигляді вилучення цього «сувеніру». Річ у тім, що до складу цього міксу входить насіння маку – олійної культури, що є забороненою в Кореї. Через неочікувану популярність «нелегальної» приправи службі безпеки довелося встановлювати знаки англійською та корейською мовами, що повідомляють про заборону. Однак пасажири не припиняють спроб привезти мікс до Кореї. Так, один південнокорейський блогер спробував провезти аж 20 пляшечок приправи, проте на багажному конвеєрі вони з’явилися із жовтими замками, а пізніше їх забрали представники служби безпеки.
