Pepper X: найгостріший перець у світі

У рейтингу найгостріших перців світу з’явився новий фаворит — сорт Pepper X, який офіційно визнали таким представники Книги рекордів Гіннеса в жовтні 2023 року. За даними експертів, середня гострота цього сорту становить 2,693 млн одиниць за шкалою Сковілла (за непідтвердженими даними, навіть 3,18 млн одиниць).

Pepper X: найгостріший перець у світі
First We Feast

За шкалою Сковілла 0 відповідає максимально нейтральній із погляду гостроти їжі, тоді як гостроту перцю халапеньйо оцінюють приблизно в 5000 одиниць. Тим часом у категорії неїстівних речовин перцевий спрей для самозахисту має значення близько 1,6 млн одиниць, а його «антизвіряча» версія для захисту від ведмедів «пече» на 2,2 млн одиниць. Середню гостроту Pepper X вчені з Університету Уінтропа в Південній Кароліні підрахували на основі зразків, зібраних протягом останніх чотирьох років, щоб гарантувати, що цей параметр на всі 100% властивий саме цьому сорту. Він має страхітливі зеленувато-жовті плоди з неоднорідною шкіркою, вкритою канавками та виступами. За словами п’яти сміливців, які наважилися спробувати м’якуш цього екстремального перцю, після зникнення гострих відчуттів залишається не дуже приємний землистий посмак.

AP
Pepper X: найгостріший перець у світі
Ед Каррі / AP

Хоча заявлене творцем сорту у 2020 році значення за шкалою Сковілла значно поступається офіційним вимірам учених, Pepper X все одно впевнено перевершив свого попередника — сорт Carolina Reaper. Його гостроту оцінювали в середньому в 1,64 млн за шкалою Сковілла, однак окремі плоди досягали 2,2 млн одиниць. До речі, автором обох сортів є фермер Ед Каррі, засновник Puckerbutt Pepper Company. Працю над новим рекордним сортом він розпочав у 2013 році майже одразу після світового визнання Carolina Reaper як найгострішого перцю у світі. Для виведення сортів гострого перцю потрібно кілька років або десяток поколінь, щоб селекція дозволила отримати плоди з бажаними характеристиками та закріпити їх у передбачуваному вигляді. За словами Каррі, Pepper X є гібридом Carolina Reaper та іншого таємничого сорту, назву якого він вирішив залишити в секреті. Його метою було створення перцю, який, окрім екстремальної гостроти, усе ж мав би деяку подібність до солодкого смаку.

 
Сам Каррі спробував своє творіння на смак, і, попри багаторічний досвід роботи з гострими перцями, його гострота вразила Еда наповал. За словами самого Еда, після дегустації перцю він три з половиною години відчував нестерпне печіння, а потім до цього приєдналися найсильніші спазми. У результаті він майже годину лежав під дощем, стогнучи від болю. Варто зазначити, що впізнавану гостроту пекучим перцям — капсикумам — надає капсаїцин. Він подразнює шкіру, слизові оболонки та дихальні шляхи, взаємодіючи з ванілоїдними рецепторами VR1. У природі він виконує захисну функцію, оберігаючи плоди від поїдання комахами чи тваринами та запобігаючи розмноженню плісняви всередині плода для збереження насіння. Сам по собі капсаїцин у помірних кількостях не є шкідливим для живих істот, однак подразнення тканин усе ж може провокувати неприємні й навіть небезпечні реакції, включно з алергічними, з боку шлунково-кишкового тракту та дихальної системи.

Поділитися в соцмережах

Залишити відповідь