У рейтингу найгостріших перців світу з’явився новий фаворит — сорт Pepper X, який офіційно визнали таким представники Книги рекордів Гіннеса в жовтні 2023 року. За даними експертів, середня гострота цього сорту становить 2,693 млн одиниць за шкалою Сковілла (за непідтвердженими даними, навіть 3,18 млн одиниць).
За шкалою Сковілла 0 відповідає максимально нейтральній із погляду гостроти їжі, тоді як гостроту перцю халапеньйо оцінюють приблизно в 5000 одиниць. Тим часом у категорії неїстівних речовин перцевий спрей для самозахисту має значення близько 1,6 млн одиниць, а його «антизвіряча» версія для захисту від ведмедів «пече» на 2,2 млн одиниць. Середню гостроту Pepper X вчені з Університету Уінтропа в Південній Кароліні підрахували на основі зразків, зібраних протягом останніх чотирьох років, щоб гарантувати, що цей параметр на всі 100% властивий саме цьому сорту. Він має страхітливі зеленувато-жовті плоди з неоднорідною шкіркою, вкритою канавками та виступами. За словами п’яти сміливців, які наважилися спробувати м’якуш цього екстремального перцю, після зникнення гострих відчуттів залишається не дуже приємний землистий посмак.
Хоча заявлене творцем сорту у 2020 році значення за шкалою Сковілла значно поступається офіційним вимірам учених, Pepper X все одно впевнено перевершив свого попередника — сорт Carolina Reaper. Його гостроту оцінювали в середньому в 1,64 млн за шкалою Сковілла, однак окремі плоди досягали 2,2 млн одиниць. До речі, автором обох сортів є фермер Ед Каррі, засновник Puckerbutt Pepper Company. Працю над новим рекордним сортом він розпочав у 2013 році майже одразу після світового визнання Carolina Reaper як найгострішого перцю у світі. Для виведення сортів гострого перцю потрібно кілька років або десяток поколінь, щоб селекція дозволила отримати плоди з бажаними характеристиками та закріпити їх у передбачуваному вигляді. За словами Каррі, Pepper X є гібридом Carolina Reaper та іншого таємничого сорту, назву якого він вирішив залишити в секреті. Його метою було створення перцю, який, окрім екстремальної гостроти, усе ж мав би деяку подібність до солодкого смаку.