Якщо ви коли-небудь були спантеличені неймовірним вибором варіацій страв у піцерії та не могли зупинитися на чомусь конкретному, можливо, омакасе піца – це саме те, що вам потрібно. Цей тренд поширився з японської кухні: він пропонує унікальний гастрономічний досвід, заснований на сезонних продуктах та індивідуальному підході.

З японської омакасе перекладається як «довіряюсь вам» або «покладаюсь на вас». Традиційно ця практика передбачає посадку за невеликим столом прямо перед шеф-кухарем, який майстерно готує невеликі порції ідеальних суші на очах клієнтів. Вона дозволяє позбавитися такої буденної формальності, як меню, щоб в атмосфері взаємної поваги кухар-творець міг вільно адаптувати страви до смаків та побажань гостя, подаючи йому найкращі шматочки риби та морепродуктів з бездоганним рисом. Згодом цей термін став універсальним, та поширився по світу далеко за межі хай-енд сушібарів, охопивши різноманітні страви та десерти. Нещодавно омакасе, як інтимний дегустаційний досвід, у якому рішення про форму та зміст страви залишається за кухарем, врешті дістався і світу піци.

За словами експертів, цей концепт уособлює собою можливість поєднання класичних та незвичних різновидів піци разом з закусками та десертами. На відміну від традиційного уявлення про цю практику, омакасе піца не передбачає розміщення гостей навколо робочого простору шефа. Навпаки, цей досвід часто пропонують розділити з великою кількістю людей у жвавих залах ресторанів, що відкриваються по всьому світу від Японії до Коста-Рики. Одним з піонерів цієї концепції є Франко Пепе (зірка документального серіалу Chef’s Table на Netflix), який практикує її у своїй піцерії Pepe in Grani у невеликому містечку Каяццо, що розташоване на пагорбі у 45 км на північ від Неаполя. Пепе пропонує три дегустаційні меню піци, які, за винятком декількох фірмових позицій, змінюються сезонно, але завжди починаються з солоних, а завершуються солодкими варіаціями піци. Як і у випадку традиційного омакасе, персонал залу враховує смаки та настрій клієнта, передаючи їх піцайолі.


За словами Франко, мета практики омакасе піца полягає у тому, щоб супроводжувати гостя протягом усього гастрономічного процесу, не перевантажуючи людину та її шлунок. Ідея дегустаційних меню піци народилася приблизно у 2013 році. Пепе не претендує на звання автора цієї концепції: на його думку, ця честь належить другу та колезі Сімоне Падоану з веронського ресторану I Tigli. У випадку Сімоне меню складалося з цілих піц, порізаних на шматочки, які пропонувалося розділити у великій компанії. Водночас ресторан Pepe in Grani пропонує інший підхід, пропонуючи по шматочку декількох різновидів піци для кожного окремого гостя. Саме в такій формі явище омакасе піци стало трендом.
